Producator de incaltaminte din piele naturala

Primul cizmar din familie

   Salut! Eu sunt Sebastian, si alaturi de fratele meu, Matei, fac parte din cea de-a treia generatie de cizmari din familie.

   Pe scurt, aceasta meserie a ajuns la noi multumita bunicului meu, Ion, care a fost ucenic inca din anii '40 si de-a lungul timpului a ajuns sa isi perfectioneze tehnica, astfel incat a reusit sa parcurga singur toate operatiile necesare fabricarii unei perechi de incaltari. Poate pentru multi, nu pare mare lucru, dar daca stai sa te gandesti ca pe atunci utilajele nu existau, iar singurele unelte disponibile erau masinile de cusut manuale, un ciocan, o sula si niste clesti s-ar putea sa realizezi cat de greu era sa produci o pereche de incaltari care sa reziste in timp.

   In acea perioada, putem spune ca inca se pastra meseria asa cum era ea cunoscuta de secole, iar singura tehnica de fabricare era "goodyear welt". Aceasta nu se mai practica in prezent decat pentru incaltamintea bespoke (un fel de incaltaminte la comanda) din cauza costurilor foarte mari de productie, deoarece dureaza pana la 15 zile sa produci o astfel de pereche.

fabrica de incaltaminte romaneasca

Productia de incaltaminte in Perioada Comunista

   In comunism, s-a pus mare accent pe mestesuguri si meserii, iar cizmaria a cunoscut o evolutie destul de puternica in acea perioada. Totusi, din considerente economice, aceasta a suferit modificari majore in ceea ce priveste tehnica de productie si materialele folosite. Majoritatea fabricilor de incaltaminte fondate de comunisti se bazau pe productia de serie/industriala, iar calitatea pantofilor din piele a inceput sa scada. 

  Bunicul nostru, a reusit totusi sa pastreze aceasta meserie asa cum o invatase si a produs incaltaminte de calitate, chiar si in acele vremuri, in propriul atelier de cizmarie.

pantofi fabricati in romania

Anii '90 - Cizmaria romaneasca si Capitalismul - Bazele Mateo Shoes

   Aceasta perioada a venit prea brusc si cu schimbari majore pentru acest domeniu. Fabricile romanesti incaltaminte nu erau pregatite pentru un soc atat de mare, avand productivitate scazuta si costuri mari de intretinere, iar produsele au devenit brusc prea scumpe pentru piata locala. In plus, importurile de marfa de slaba calitate la preturi reduse au schimbat comportamentul de achizitie al romanilor.

   Din pacate, bunicul nostru a reusit sa intalneasca aceasta etapa, dar tatal nostru a reusit sa puna bazele fabricii de incaltaminte Mateo in 1994. A fost o perioada destul de grea, deoarece a fost nevoie de schimbari in procesul de productie al incaltarilor pentru a pastra meseria in continuare. Oamenii nu mai doreau talpa din crupon (talpa de talpa), deoarece era mai grea, mai rigida si mai scumpa. Majoritatea cautau produse mult mai accesibile si care sa nu necesite intretinere scumpa si complicata in timp.

magazin online cu incaltaminte romaneasca

Cizmaria romaneasca dupa anii 2000 - Mateo Shoes isi creste cota de piata

   Dupa cum stim cu totii, importurile au crescut an de an, iar incaltamintea a fost unul dintre cele mai importate produse din tara. In mare parte, aceasta era ieftina si slaba din punct de vedere calitativ. In acelasi timp, pantofii romanesti de calitate, din piele naturala, erau exportati, deoarece aveau preturi mici pentru puterea de cumparare a pietei externe.

   Fabrica noastra a continuat sa produca si sa vanda incaltaminte de calitate in Romania, reusind sa se dezvolte, incet, dar sigur, intr-un mediu nu chiar propice.

pantofi din piele naturala fabricati in romania

Criza economica din 2008 - Inceputul sfarsitului meseriei de cizmar in Romania

   In acea perioada, majoritatea fabricilor lucrau in regim lohn, iar colapsul economiei a dus la inchiderea treptata a acestora, deoarece acest sistem nu permitea formarea de capital astfel incat societatea sa supravietuiasca unor asemenea socuri.

   Tind sa cred ca aceasta criza a venit ca o salvare pentru fabrica noastra, deoarece oamenii au inceput sa isi indrepte din nou atentia catre incaltarile din piele naturala de calitate, fabricate in Romania. Timp de 10 ani, in ciuda faptului ca mediul economic a devenit din ce in ce mai propice, cererea pe plan local pentru incaltamintea romaneasca de calitate a crescut. In acest fel, noi am continuat sa producem incaltaminte din piele naturala, pe care am vandut prin intermediul magazinelor de incaltaminte fizice proprii, dar si cu ajutorul magazinului online.

incaltaminte romaneasca din piele naturala

2020 - Sfarsitul cizmariei in Romania este aproape - Mateo Shoes produce incaltaminte in continuare

   Daca in urma cu 10-15 ani, existau peste 15 firme care produceau incaltaminte doar in Pitesti, astazi au mai ramas doar 3.

   Din fericire, noi am reusit sa pastram inca vie aceasta meserie, dar cu multe sacrificii. In acest moment, piedicile si barierele vin din toate directiile, pe de-o parte cresterea costurilor, iar pe de alta scaderea cererii pentru incaltaminte romaneasca

   Sa produci incaltaminte din piele in Romania a devenit din ce in ce mai greu, deoarece mediul social-economic si productivitatea, nu ne permite sa mai ramanem competitivi cu incaltamintea venita din est. Facem mari eforturi sa ne vindem singuri incaltamintea prin toate canalele disponibile, deoarece vanzarea catre distribuitori a devenit imposibila, nefiind rentabila pentru niciuna dintre parti.

   Noi incercam sa ne mentinem promisiunea facuta, aceea de a produce incaltaminte din piele naturala in Romania, la un raport calitate-pret cat mai bun pentru piata locala!

   Incercati sa sustineti cat mai mult economia locala, cumparand produse romanesti de calitate. Totusi, stim cu totii ca unii producatorii romani nu sunt tocmai onesti si de multe ori produsele "fabricate in Romania" au preturi mult prea mari si ofera mult prea putin doar fiindca acestia incearca sa profite simpatia anumitor oameni.

   Noi va sfatuim sa cumparati produse romanesti, daca isi merita banii! :)